Langit Biru

Semua orang sudah tahu

Carta K-Pop untuk minggu ke-4 Jun

leave a comment »

Minggu ini carta tidak banyak berubah. Terdapat lagu yang hanya berubah beberapa tempat sahaja dan satu lagu baru. Kita juga mempunyai juara baru carta. Tidak semestinya lagu yang berentak rancak atau pop sahaja menjadi pilihan. Lagu yang berunsurkan balada dan R&B juga turut digemari.


1. V.O.S – 큰일이다 (Big Trouble)
Genre: R&B Balada
Muzik: Cho Young Soo / Lirik: Kang Eun Kyung
Album: V.O.S Vol. 3.5 Trek 1
Lihat: Muzik Video
Komen: Kumpulan trio ini kembali dengan album 3.5 mereka Routine Free. Lagu ini dicipta oleh pencipta lagu-lagu popular Korea, Cho Young Soo, dan ditulis oleh Kang Eun Kyung. Lirik lagu ini akan membuatkan para pendengar menangis. Lagu ini menceritakan cinta di satu pihak dan kesedihan dan kegelisahan yang dialami apabila seseorang itu tidak dapat meluahkan isi hatinya.

2. SHINee – 줄리엣 (Juliette)
Genre: Pop / Dance
Album: SHINee album-mini kedua “Romeo” Trek 2
Lihat: Muzik Video
Komen: SHINee ialah kumpulan baru popular pada tahun lepas kini kembali dengan album mini kedua. Single terbaru mereka “Juliette” mula popular.

3. Super Junior – 너라고 (It’s You)
Genre: Pop / Dance
Muzik + Lirik: E-Tribe
Album: Super Junior Vol. 3 Version C Trek 3
Lihat: Muzik Video
Komen: Super Junior telah menjadi juara carta untuk beberapa minggu dengan “It’s You”. Mereka antara beberapa artis dalam tahun 2009 yang mempunyai dual lagu di kedudukan pertama. Lagu ini dari versi C album ketiga mereka yang mempunyai empat lagu baru termasuk lagu ini. Lagu ini ditulis oleh E-Tribe. “It’s You” lebih lunak dan berunsurkan pop.

4. See Ya, Davichi dan Ji-Yeon (T-Ara) – 여성시대 (Women’s Generation)
Genre: Pop / Dance
Muzik: Cho Young Soo / Lirik: K. Smith
Album: See Ya, Davichi & T-ara Single digital “Women’s Generation” Trek 1
Lihat: Muzik Video
Komen: Ahli kumpulan dari tiga kumpulan perempuan MNet Entertainment bergabung dalam single projek ini. Lagu yang bertajuk “Women’s Generation” ini berunsurkan pop/dance dengan sedikit pengaruh muzik trot. Ahli kumpulan baru T-Ara, Ji-Yeon menyertai See Ya dan Davichi dalam kolaborasi ini.

5. 2NE1 – Fire
Genre: Hip-hop / R&B / Dance
Muzik + Lirik: Teddy
Album: Trek 1 2NE1 single digital “Fire”
Lihat: Muzik Video (Versi Space) Muzik Video (Versi Street)
Komen: Lagu hip hop ini menjadi trek pertama untuk abum single debut 2NE1. Dicipta oleh Teddy bekas ahli 1TYM yang menampilkan muzik reggae Afrika menerusi alat perkusi. Kumpulan perempuan ini menampilkan muzik yang menjadi identiti berbeza dengan kumpulan yang lain dan menunjukkan kebolehan vokal setiap ahli.

6. Outsider – 외톨이 (Loner)
Genre
: Hip-hop
Muzik: Big Boy, MC Sniper / Lirik: Outsider
Album: Vol. 2 – Maestro (Trek 5)
Lihat: Muzik Video
Komen: Lagu hip-hop sensasi ini telah mula memasuki carta di tangga ke-6. Ditulis oleh Big Boy dan MC Sniper. Tidak hairanlah jika gaya MC Sniper dapat dilihat dalam lagu ini. Terkenal sebagai rapper yang paling pantas sekali di Korea, dia membuktikan di dalam lagu ini. Dengan menampilkan 14 ahli orkestra yang memang memberi kelainan kepada lagu hip-hop. Lagu Loner boleh dikatakan lagu popular yang mengejutkan untuk tahun 2009, kerana telah berada di kedudukan yang tinggi dalam banyak carta muzik di Korea dan juga mencatatkan jualan album tempat pertama dalam carta jualan album Hanteo.

7. Koyote – 넌센스 (Nonsense)
Genre
: Pop / Dance
Muzik: Kim Do Hoon / Lirik: Kim Se Jin
Album: Trek 3 Koyote Vol. 10
Lihat: Muzik Video
Komen: Koyote, salah satu kumpulan yang terkenal dengan tema pop dance kini kembali dengan album kesepuluh mereka tanpa Kim Jong Min yang tidak dapat serta kerana dalam program khidmat negara. Telah tiga tahun berlalu selepas album mereka yang terakhir. Trek utama ‘Nonsense’ dicipta ialah Kim Do Hoon dan Kim Se Jin. Trek ‘dance’ ini menggabungkan irama ‘house’ gaya 80-an dan menggabungkan muzik terkini sintisizer.

8. Chae Yeon – 흔들려 (Shake)
Genre
: Pop / Dance
Album: Trek 1 Chae Yeon mini-album “Shake”
Lihat: Muzik Video
Komen: Setelah setahun lebih menyepikan diri kini diva seksi Chae Yeon kembali dengan album mini baru dengan lagu “Shake”. DJ Koo dari Clon telah membuat 2 remix untuk lagu ini.

9. SG Wannabe (feat. Yurisangja Baek Seung Hwa) – 사랑해 (I Love You)
Genre: Folk Ballad
Muzik: Cho Young Soo / Lirik: Ahn Young Min
Album: Trek 1 SG Wannabe Vol. 6
Lihat: Muzik Video
Komen: Lagu ini merupakan lagu baru dari album keenam SG Wannabe yang berjudul “Gift From SG WANNABE”. Komposer Cho Young-soo, yang telah lama menghasilkan lagu untuk kumpulan ini mencipta lagu yang berunsurkan Simon & Garfunkel gaya, dimana menampilkan harmoni yang indah. Muzik video ini menceritakan satu kisah cinta yang sedih di antara pasangan kekasih.

10. Lee Seung Chul – 손톱이 빠져서 (My Nails Came Off)
Genre
: Balada Rock
Album: Trek 1 Lee Seung Chul Vol. 10
Lihat: Muzik Video
Komen: Lagu ini dari album kesepuluh beliau yang berjudul Mutopia. Dari gabungan dua ayat iaitu “music” dan “utopia” untuk menunjukkan kepada peminat sepanjang perjalanan karier seninya. Lagu ini dicipta oleh Jun Hae Sung dan berunsur rock dan vokal Lee Seung Chul yang unik.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: