Langit Biru

Semua orang sudah tahu

Carta K-Pop untuk minggu pertama Julai

leave a comment »

Inilah senarai 10 lagu popular di Korea untuk minggu pertama Julai 2009. Kebanyakan video muzik Korea mempunyai jalan cerita dan tidak menampilkan penyanyi di dalam video muzik. Ada yang berunsurkan drama dan sebagainya. Ada juga yang menggabungkan 2-3 lagu sekaligus menjadikan ia seperti mini drama sepanjang 10 – 25 minit.

V.O.S

Kumpulan trio V.O.S yang menjuarai carta pada minggu ini. Vokal mereka memang menarik dan mereka tidak menjadi rupa sebagai sandaran tetapi vokal mereka yang mantap untuk memukau peminat.

1. V.O.S – 큰일이다 (Big Trouble)
Genre
: R&B Balada
Muzik: Cho Young Soo / Lirik: Kang Eun Kyung
Album: Trek 1 – Vol. 3.5 Routine Free
Lihat: Video Muzik
Komen: Kumpulan trio ini kembali dengan album 3.5 mereka Routine Free. Lagu ini dicipta oleh pencipta lagu-lagu popular Korea, Cho Young Soo, dan ditulis oleh Kang Eun Kyung. Lirik lagu ini akan membuatkan para pendengar menangis. Lagu ini menceritakan cinta di satu pihak dan kesedihan dan kegelisahan yang dialami apabila seseorang itu tidak dapat meluahkan isi hatinya.

2. Outsider – 외톨이 (Loner)
Genre
: Hip-hop
Muzik: Big Boy, MC Sniper / Lirik: Outsider
Album: Trek 5 – Vol. 2 Maestro
Lihat: Video Muzik
Komen: Lagu hip-hop sensasi ini telah mula memasuki carta di tangga ke-6. Ditulis oleh Big Boy dan MC Sniper. Tidak hairanlah jika gaya MC Sniper dapat dilihat dalam lagu ini. Terkenal sebagai rapper yang paling pantas sekali di Korea, dia membuktikan di dalam lagu ini. Dengan menampilkan 14 ahli orkestra yang memang memberi kelainan kepada lagu hip-hop. Lagu Loner boleh dikatakan lagu popular yang mengejutkan untuk tahun 2009, kerana telah berada di kedudukan yang tinggi dalam banyak carta muzik di Korea dan juga mencatatkan jualan album tempat pertama dalam carta jualan album Hanteo.

3. SHINee – 줄리엣 (Juliette)
Genre
: Pop / Dance
Muzik: Remee, Jay, Sean / Lirik: Kim Jong Hyun
Album: Trek 2 – Album-mini kedua ‘Romeo’
Lihat: Video Muzik
Komen: SHINee ialah kumpulan baru popular pada tahun lepas kini kembali dengan album mini kedua. Single terbaru mereka “Juliette” mula popular. Lirik ditulis oleh Jong Hyun salah seorang ahli kumpulan SHINee. Ia menampilkan irama yang sofitiskated dan bunyi dram akustik yang diharmonikan dengan vokal kumpulan SHINee.

4. 2NE1 – Fire
Genre: Hip-hop / R&B / Dance
Muzik + Lirik: Teddy
Album: Trek 1 – ‘Fire’ Single digital
Lihat: Video Muzik (Versi Space) Video Muzik (Versi Street)
Komen: Lagu hip hop ini menjadi trek pertama untuk abum single debut 2NE1. Dicipta oleh Teddy bekas ahli 1TYM yang menampilkan muzik reggae Afrika menerusi alat perkusi. Kumpulan perempuan ini menampilkan muzik yang menjadi identiti berbeza dengan kumpulan yang lain dan menunjukkan kebolehan vokal setiap ahli.

5. See Ya, Davichi dan Ji-Yeon (T-Ara) – 여성시대 (Women’s Generation)
Genre: Pop / Dance
Muzik: Cho Young Soo / Lirik: K. Smith
Album: Trek 1 – See Ya, Davichi & T-ara Single digital “Women’s Generation”
Lihat: Video Muzik
Komen: Ahli kumpulan dari tiga kumpulan perempuan MNet Entertainment bergabung dalam single projek ini. Lagu yang bertajuk “Women’s Generation” ini berunsurkan pop/dance dengan sedikit pengaruh muzik trot. Ahli kumpulan baru T-Ara, Ji-Yeon menyertai See Ya dan Davichi dalam kolaborasi ini.

6. Koyote – 넌센스 (Nonsense)
Genre
: Pop / Dance
Muzik: Kim Do Hoon / Lirik: Kim Se Jin
Album: Trek 3 Koyote Vol. 10
Lihat: Video Muzik
Komen: Koyote, salah satu kumpulan yang terkenal dengan tema pop dance kini kembali dengan album kesepuluh mereka tanpa Kim Jong Min yang tidak dapat serta kerana dalam program khidmat negara. Telah tiga tahun berlalu selepas album mereka yang terakhir. Trek utama ‘Nonsense’ dicipta ialah Kim Do Hoon dan Kim Se Jin. Trek ‘dance’ ini menggabungkan irama ‘house’ gaya 80-an dan menggabungkan muzik terkini sintisizer.

7. 8Eight – 잘가요 내 사랑 (Goodbye My Love)
Genre
: R&B Balada

Muzik: Bang Shi Hyuk / Lirik: Bang Shi Hyuk, Baek Chan
Album:  Trek 1 – Vol. 3 The Golden Age Versi Repackaged
Lihat: Video Muzik
Komen: Kumpulan 8Eight kembali dengan album ketiga yang telah ditambah dengan lagu hit terbaru iaitu “Goodbye My Love”. Lagu ini ditulis oleh Hitman Bang Shi Hyuk, yang juga bertanggungjawab terhadap semua lagu popular kumpulan ini. Lagu ini ialah gabungan irama gitar dan juga hip hop.

8. Super Junior – 너라고 (It’s You)
Genre: Pop / Dance
Muzik + Lirik: E-Tribe
Album: Trek 3 – Vol. 3 Sorry, Sorry Versi C
Lihat: Video Muzik
Komen: Super Junior telah menjadi juara carta untuk beberapa minggu dengan “It’s You”. Mereka antara beberapa artis dalam tahun 2009 yang mempunyai dual lagu di kedudukan pertama. Lagu ini dari versi C album ketiga mereka yang mempunyai empat lagu baru termasuk lagu ini. Lagu ini ditulis oleh E-Tribe. “It’s You” lebih lunak dan berunsurkan pop.

9. 2PM – 네가 밉다 (I Hate You)
Genre
: Pop / Dance
Muzik + Lirik: Kim Chang Dae
Album: Trek 3 – Album Single kedua “2:00PM Time For Change”
Lihat: Video Muzik
Komen: Lagu ini merupakan lagu kedua yang dipromosikan selepas “Again and Again” dan lagu ini telah terus memasuki carta sebaik sahaja dicalonkan. Lagu yang berentak R&B dan elektronik ini sesuai dengan tarian bertenaga 2PM. Lagu ini mempunyai tempo melodi yang sederhana yang disesuaikan dengan bahagian korus.

10. Lee Seung Chul – 손톱이 빠져서 (My Nails Came Off)
Genre
: Balada Rock
Album: Trek 1 Lee Seung Chul Vol. 10
Lihat: Video Muzik
Komen: Lagu ini dari album kesepuluh beliau yang berjudul Mutopia. Dari gabungan dua ayat iaitu “music” dan “utopia” untuk menunjukkan kepada peminat sepanjang perjalanan karier seninya. Lagu ini dicipta oleh Jun Hae Sung dan berunsur rock dan vokal Lee Seung Chul yang unik.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: