Langit Biru

Semua orang sudah tahu

HUJAN semakin matang

leave a comment »

Oleh SY MUSSADDAD MAHDI (Utusan Online, 01.11.2009)
Foto Ihsan Metadome Sdn. Bhd.

REVOLUSI muzik yang dilakukan oleh kumpulan Hujan sememangnya memberikan impak yang cukup besar bagi industri muzik sejak empat tahun lalu. Ketika itu kebanyakan peminat masih lagi mengagungkan muzik luar terutamanya dari Indonesia yang begitu mendapat sambutan hangat daripada masyarakat tempatan.

Image Hosted by ImageShack.us

Namun kemunculan kumpulan-kumpulan yang menggelarkan diri mereka indie memberikan impak yang begitu mengagumkan sehingga khalayak beralih 360 darjah ke arah muzik indie.

Di celahan kebangkitan itu, kumpulan Hujan turut menempatkan diri bersama yang lain. Mempertaruhkan alternatif rock sebagai tunjang utama, sasaran mereka tepat kerana Hujan boleh dikategorikan antara kumpulan yang berjaya pada masa kini.

Sudah empat tahun nama Hujan terpahat dalam industri muzik negara ini. Sebagai sebuah kumpulan indie, Hujan juga telah berjaya meraih pelbagai anugerah dan pencapaian terbaik. Namun dalam meniti kejayaan tersebut, terpalit juga kisah negatif yang sedikit sebanyak mencalarkan nama Hujan.

Mereka dikatakan sukar untuk memberikan kerjasama dengan pihak media terutamanya apabila diminta hadir ke sesi fotografi dan pelbagai tuduhan lain yang bisa mencalarkan reputasi mereka.

Usah diselak kembali apa yang telah terjadi. Walaupun klise tetapi ia masih relevan, apa yang berlaku sudah pasti memberikan pengajaran dan pelajaran yang berguna kepada mereka.

Berpegang kepada prinsip itu Hujan kini kembali berada di atas landasan sebenar. Mereka kini sedang sibuk dalam rangka jelajah ke seluruh Malaysia dan negara Singapura.

Pada 7 Oktober lalu merupakan tarikh bersejarah bagi kumpulan yang popular dengan lagu Pagi Yang Gelap ini. Mereka berjaya menerobos angkasa muzik Kota Singa itu apabila berpeluang membuat konsert di The Republic Polytechic Cultural Central, Woodlands, Singapura.

Sudah pasti Hujan yang terdiri daripada Noh (vokalis), AG Coco (gitar utama), Am (drum) dan Hang Dimas (keyboard) teruja dengan sambutan peminat terhadap mereka.

Walaupun ada kata-kata kurang enak kedengaran kononnya persembahan mereka kurang mendapat sambutan, Dimas menyatakan sebaliknya.

“Alhamdulillah, setiap kali membuat jelajah kami dapat lihat sendiri siapakah sebenarnya peminat Hujan dan yang pasti ramai yang memberikan respons yang baik kepada album Mencari Konklusi.

“Kami hanya mencetak 2,000 unit CD sahaja. Tak sangka dalam masa tiga minggu semuanya habis dijual. Sekarang kami sedang membuat cetak baru dan sangat berpuas hati dengan sambutan peminat,” kata Dimas selaku jurucakap Hujan.

Bagi Dimas, cabaran utama Hujan pada masa ini ialah untuk menguruskan pentadbiran, kewangan, persembahan pentas dan pelbagai lagi yang selama ini dipandang remeh.

Tambahnya, sudah tentu dia mengharapkan Hujan akan menjadi lebih profesional memandangkan karier seni mereka semakin berkembang maju.

Sehingga kini, Hujan sudahpun mempunyai lima orang krew yang akan bersama mereka di setiap lokasi persembahan dan juga dua pembantu yang menguruskan segala hal pentadbiran dan promosi.

Bagi Dimas, walaupun nama Hujan telah menerobos ke United Kingdom (UK) tetapi itu bukanlah satu jaminan untuk mereka terus bertahan di sana.

“Kita akui untuk memasarkan album ke luar negara seperti di UK bukanlah satu perkara yang mudah memandangkan kesemua lagu kita dalam bahasa Melayu.

“Tapi dalam tahun hadapan kami telah membuat perancangan untuk membuat jelajah seluruh Amerika Syarikat dan berjumpa dengan semua pelajar Malaysia di sana.

“Dalam pada itu tumpuan kami terhadap peminat tempatan tidak pernah pudar sebaliknya pelbagai perancangan yang telah di aturkan termasuklah mempromosikan Hujan melalui portal online,” kata Dimas

Sehingga kini Hujan telah membuat persembahan di lima buah tempat termasuklah di Singapura, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Terengganu. Pada bulan November ini mereka akan ke Pahang, Kelantan dan berakhir di Kuala Lumpur pada 22 November akan datang.

Bagi peminat yang ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut boleh melayari http://www.metamobile.com.my, http://www.hujanband.com atau http://www.hujan.org untuk maklumat lanjut.

Advertisements

Written by Langit Biru

November 1, 2009 pada 4:35 pm

Dikirim dalam Uncategorized

Tagged with

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: