Langit Biru

Semua orang sudah tahu

Posts Tagged ‘2NE1

Juara Lagu K-Pop 2009

leave a comment »

Ini ialah senarai lagu Korea yang popular pada tahun 2009. Memang popular dan semua orang di Korea mengetahui tentang lagu-lagu ini.

Lagu-lagu ini menjuarai carta jualan dan undian. Juga popular di carta digital dan juga membuat persembahan. Kalau di Korea, kedudukan carta mereka merangkumi jumlah jualan CD, persembahan di TV dan juga jualan secara digital dan juga undian peminat samada SMS atau internet.

Mari kita lihat senarai lagu tersebut serta persembahan yang telah dilakukan pada malam tahun baru. Persembahan mereka memang istimewa. Untuk juara lagu ini ialah Kim Tae Woo. Saya tak pilih kasih tapi nak buat macam mana kan.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Januari 3, 2010 at 3:37 pm

Carta K-Pop untuk minggu kedua Disember 2009

leave a comment »

Saya dah siapkan ni awal lagi tapi tak perasan ia masih dalam draf. Tapi takpe mari kita lihat kedudukan carta pada minggu ini. Terdapat satu anugerah muzik pada minggu lepas. Dan akhir bulan ini pula akan terdapat tiga festival muzik oleh setiap stesen TV di Korea.


Ini kumpulan f(x) dari SM Entertainment. Mereka popular sekarang tapi bukan sebab bakat nyanyian tapi sebab personaliti mereka. Tapi saya tak mengikuti perkembangan mereka sangat. Mereka ni kumpulan wanita baru yang berumur lebih kurang 14-18. Muda tak muda juga lah. Mereka juga mempunyai ahli dari Amerika Syarikat, China dan Korea sendiri.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Disember 20, 2009 at 9:03 am

Kenapa tiada wakil Malaysia di ASF 2009

with one comment

Sejak tahun 2004, Korea akan menganjurkan Asia Song Festival di mana untuk mengalakkan pertukaran budaya dan memperkenalkan muzik dari negara lain. Beberapa negara di Asia turut dijemput, tapi yang saya tak puas hati kenapa tiada penyanyi dari Malaysia.

Untuk tahun ini sebanyak 9 negara termasuk Korea dan seramai 15 penyanyi membuat persembahan. Konsert ini telah diadakan pada 19 September 2009 di Seoul WorldCup Stadium. Tiada bayaran dikenakan dan hanya perlu mendaftar di laman web rasmi.

Mana penyanyi Malaysia. Tahun 2008, Rynn Lim membuat persembahan tapi bukan di pentas utama. Agnes Monica pun dah dua kali datang. Tahun 2007, dengar ada penyanyi Malaysia tapi tengok tiada pula.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Oktober 1, 2009 at 9:09 am

Carta K-Pop untuk minggu kedua September 2009

leave a comment »

Setiap kali penyanyi keluarkan lagu baru mesti ada video muzik sekali. Kira macam pakej lah. Selalunya video muzik ini akan disiarkan beberapa hari lebih awal sebelum album dijual. Mereka sanggup berhabis lah untuk membuat video muzik terbaik untuk menarik minat. Antara lain membuat penggambaran di luar negara atau menampilkan pelakon Korea yang terkenal.

Tapi dalam carta kali ini hampir semua video muzik mempunyai jalan cerita yang sama. Penyanyi menyanyi dan turut berada di dalam video muzik.

Image Hosted by ImageShack.us

Ini ialah Baek Ji Young yang kini popular dengan lagu My Ear Candy. Sukanya kat lagu tu sebab menampilkan Taekyeon dari 2PM. :) Lagu ini rancak dan berada di dalam carta minggu ini. Gambar ini untuk promosi mini album terbaru dia.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

September 15, 2009 at 11:42 pm

Carta K-Pop untuk minggu pertama September 2009

leave a comment »

Selamat bulan September. Minggu ini tiga tempat teratas diungguli dengan kumpulan perempuan. Bila lah nak ada juara penyanyi lelaki pula ni.

Image Hosted by ImageShack.us

Kumpulan yang comel ini ialah T-Ara. Terdiri daripada enam orang ahli dan berumur di antara 19-23 tahun. Vokal mereka boleh tahan juga. Kumpulan baru ini tetapi lagu mereka telah berada di dalam carta.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

September 9, 2009 at 6:54 pm

Carta K-Pop untuk minggu kelima Ogos 2009

leave a comment »

Minggu terakhir untuk bulan Ogos. Kumpulan perempuan masih unggul di dalam carta. Bila lah penyanyi lelaki akan menguasai pula. Tak sabar nak tunggu minggu depan. Tapi takpe, mari kita lihat video muzik pada minggu ini.


Minggu ini saya menampilkan kumpulan KARA. Dengan imej dan lagu yang ceria mereka telah mendapat tempat di hati peminat. Saya suka dengan kumpulan ini sebab lagu mereka rancak dan sesuai untuk didengari.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

September 2, 2009 at 9:04 pm

Carta K-Pop untuk minggu keempat Ogos 2009

leave a comment »

Minggu ini saya lambat sikit nak buat kemaskini carta K-Pop atau lagu Korea yang sedang popular buat masa ini.

Minggu lepas carta dikuasai oleh kumpulan perempuan dan kali ini mempunyai juara baru. Semua lagu rancak yang berada di dalam carta dan mereka mempunyai keistimewaan tersendiri. Lihat sahajalah persembahan mereka yang dilakukan hampir setiap minggu untuk mempromosikan album mereka.

Ini ialah penyanyi MC Mong telah mengeluarkan lima album setakat ini dan merupakan antara mereka yang popular di sana. Dia bukan sahaja boleh menyanyi hip hop, malahan menulis  lirik dan mencipta lagu.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Ogos 28, 2009 at 1:08 pm