Langit Biru

Semua orang sudah tahu

Posts Tagged ‘Yuna

Yuna Berat Hati Tinggalkan Malaysia 3 Bulan

leave a comment »

KEMUNCULANNYA yang mempertaruhkan melodi indah, segar dan unik membuatkan penyanyi dan komposer ini mendapat tempat di hati peminat muzik tanah air.

Yuna bakal melebarkan muziknya ke bumi Amerika Syarikat.

Dan selepas dilamar syarikat rakaman dari Amerika Syarikat beberapa bulan lalu, Yuna atau Yunalis Zarai ketika ditemui mStar Online mengesahkan yang dia telah menerima lamaran tersebut dan kini sibuk dengan persiapan untuk berangkat ke negara itu.

Namun ketika sedang menghitung hari untuk memperjuangkan muzik dan lagunya di bumi Amerika Syarikat itu, Yuna sempat menyuarakan perasaannya yang bercampur baur untuk ke sana.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Februari 16, 2010 at 12:07 pm

Dikirim dalam Berita

Tagged with

Faizal terkena, Yuna terkilan

leave a comment »

Dua artis yang sedang melakar nama mengaku mereka kini diuji pelbagai unsur khianat akibat kerja orang dengki

PENCAPAIAN seni suara dua artis sensasi, Faizal Tahir dan Yuna sepanjang 2009 dianggap paling cemerlang apabila kedua-duanya melakar kemenangan pada Anugerah Juara Lagu ke-24 (AJL24) baru-baru ini, sekali gus menjadi pilihan peminat memastikan nama kedua-dua artis kesayangan mereka berada dalam senarai pencalonan akhir atau Top 5 pada Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2009.

Bagi Faizal, ABPBH 2009 adalah penyertaan kali ketiganya menerusi anugerah yang memilih tema Puncak Kegemilangan ini menerusi kategori Penyanyi Lelaki Popular, manakala yang pertama buat Yuna, namun dia adalah calon Top 5 untuk dua kategori iaitu Artis Baru Wanita Popular dan Penyanyi Wanita Popular. Siapa pula yang bakal dinobatkan sebagai pemenang mahupun ditabal Bintang Paling Popular, akan diumumkan 4 April ini.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Februari 7, 2010 at 7:55 pm

Dikirim dalam Berita

Tagged with ,

Yuna Bersedia Menawan Amerika

leave a comment »

Pada awal bulan Mac depan, Yuna ditemani pembantu peribadinya akan berangkat ke Los Angeles, Amerika Syarikat (AS) dengan tujuan meninjau keadaan di sana, melihat sejauh mana penerimaan peminat muzik di situ terhadap lagu-lagunya. Jika maklum balas yang diterima memberangsangkan, besar kemungkinan anak kelahiran Kuantan, Pahang ini akan menetap di AS dan melebarkan sayapnya di situ.

Sebelum ini, Yuna dikatakan telah dilamar sebuah label dari AS. Label yang dimaksudkan itu merupakan label pengurusan Indie-Pop, yang akan bertanggungjawab menguruskan kerjayanya di sana. Indie-Pop mula mendekati Yuna selepas melihat video-videonya di YouTube.

Mengikut perancangan, tempoh masa dua bulannya di sana akan digunakan untuk ‘test the water‘ melalui beberapa persembahan akustik.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Februari 6, 2010 at 9:10 am

Dikirim dalam Berita

Tagged with

[14.01.10] Yuna : Bukan lagi penyanyi bebas dari Subang

with one comment

Setahun lalu, dia adalah gadis biasa yang meminati bidang muzik. Sambil belajar dia mencipta lagu-lagu untuk simpanannya. Namun, lagu Dan Sebenarnya telah melonjakkan Yuna di persada muzik tanah air. Hari ini dia bukan lagi penyanyi bebas dari Subang Jaya, tetapi Ratu Indie yang dikagumi jutaan peminat seni.

“TAHUN lepas saya tengok AJL (Anugerah Juara Lagu 23) di rumah dengan kawan sambil makan kerepek kentang. Tidak sangka tahun ini saya pula yang beraksi di atas pentas.”

Demikian kata pucuk muda yang menggalas status sebagai komposer dan penyanyi berbakat besar, Yunalis Zarai sambil bibirnya tidak lekang menguntumkan senyuman manis dalam temu bual malam Ahad lalu.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Januari 15, 2010 at 12:36 pm

Dikirim dalam Berita

Tagged with

[12.01.10] Yuna Dilamar Label Amerika Syarikat

leave a comment »

KL, 12 JANUARI 2010: Bangga sungguh Murai Batu melihat pencapaian Yuna, 23, dalam Anugerah Juara Lagu 24 (AJL24) yang baru berlalu. Bukan sekadar pandai menyanyi, Yuna juga seorang komposer, penulis lirik dan singing musician yang sangat convincing. Penampilan Yuna dengan tudung kontemporari itu membuatkan dia punya X-Factor yang hebat dan sekali fikir, bakat Yuna lebih kurang macam Aizat versi perempuan.

Lepas habis AJL24, Murai Batu dengar cerita menarik pula tentang Yuna. Apa tidaknya, dia khabarnya telah dilamar oleh satu label antarabangsa yang beribu pejabat di Amerika Syarikat (AS).

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Januari 14, 2010 at 9:32 am

Dikirim dalam Berita

Tagged with

[11.01.10] Yuna Tidak Lagi ‘Undergound’

leave a comment »

Dua tahun lalu, nama Yuna hanya dikenali pengikut muzik artis indie. Tetapi pada malam Ahad lalu, dia secara sahnya melangkah dari dunia indie ke arus perdana apabila mencatat kemenangan di Anugerah Juara Lagu ke-24 (AJL24). Lagu tulisannya sendiri, “Dan Sebenarnya” dipilih panel juri sebagai naib juara AJL24.

Memberitahu masih terasa pelik dengan pencalonannya, tidak terlintas pun di fikiran tentang soal menang.

“(Kemenangan ini) memang tidak dijangka. Dapat tercalon sudah sesuatu yang ‘surreal‘, istimewa. Menang itu satu bonus. Untuk berada di pentas AJL sudah cukup ‘Whoa!’ dan berkongsi pentas dengan artis-artis berkaliber seperti Faizal Tahir, Alyah dan Misha Omar, it’s amazing. Tak terkata saya,” luah Yuna.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

Januari 12, 2010 at 9:28 am

Dikirim dalam Berita, Muzik

Tagged with

Lima lagu pertama ke separuh akhir Muzik-Muzik

leave a comment »

Hari Jumaat lepas berlangsung sesi pertama separuh akhir Muzik-Muzik untuk Anugerah Juara Lagu. Saya hanya menonton di TV dan tak tengok sangat. Set pentas nampak menarik. Saya pasti yang ia akan digunakan untuk lagi dua episod seterusnya. Langkah-langkah kitar semula dan menjimatkan belanjawan.

Image Hosted by ImageShack.us

Ada persembahan yang menarik dan juga biasa je. Biase je bermaksud di sini, sebab dah selalu sangat membuat persembahan, ada yang menganggap tidak perlu memberi perhatian lebih kepada pertandingan ini.

Baca baki entri ini »

Written by Langit Biru

November 11, 2009 at 9:04 am